گفتگو با مجيد كريمايي، عكاس دوران انقلاب و هشت سال دفاع مقدس

مرتضي هاشمي *

در طول دوران انقلاب و دفاع مقدس گروه هايي حضور داشتند كه عهده دار ثبت رويدادها و وقايع مختلف آن صحنه ها بودند. آري، قطعاً روايت جانفشاني ها و رشادت هاي مردم در راهپيمايي ها و فداكاري رزمندگان در طول هشت سال دفاع مقدس را مديون اين افراد هستيم.
بهتر است بگويم آنها كساني اند كه نتيجه زحمات و تلاش بي دريغ آنها باعث شده تا بعد از گذشت بيش از دو دهه از دوران انقلاب و پايان جنگ تحميلي، رخدادهاي آن دوران به طور مستند بيان شود. اين گروه عكاسان بودند كه در آن ايام با تقديم هزاران شهيد و جانباز لحظات به يادماندني را از رشادت هاي رزمندگان اسلام ثبت و ضبط كردند.
برآن شديم با يكي از عكاسان آن دوران كه چهره اي آشنا براي شماست، گفتگويي داشته باشيم. مجيد كريمايي از اوايل دوران جواني علاقه ي زيادي به عكاسي داشته است. عكس هايي كه امروز به عنوان يك سند معتبر از حضور مردم دماوند در صحنه هاي مختلف باقي مانده، نتيجه تلاش اين عزيز جانباز است.

  • براي آشنايي بيشتر خوانندگان خودتان را معرفي كنيد.

مجيد كريمايي هستم، متولد 1339. فعاليت خود را از زمان انقلاب با شعارنويسي براي راهپيمايي ها شروع كردم. بعد از پيروزي انقلاب اسلامي وارد كميته شدم و پس از آن در سپاه پاسداران مشغول به خدمت شدم. بيش از سه دوره به جبهه رفتم و در تمامي اين سالها چه دوران انقلاب و چه دفاع مقدس عكاسي مي كردم.

  • انگيزه تان از ورود به حرفه عكاسي چه بود؟

از اوايل به عكاسي علاقه داشتم. به حوادث انقلاب و دفاع مقدس نيز حساس بودم. لذا با وجود امكانات كمي كه داشتم معتقد بودم كه اين رشادت ها و فداكاري ها بايد حفظ و به نسل آينده منتقل شود.

  • زيباترين صحنه هايي كه از آن عكاسي كرديد، چه بود؟

وقتي از جبهه آمدم، چند روز به جماران رفتم، در آنجا از امام خميني (ره) عكس گرفتم. در مدرسه عالي مطهري نيز از شهيد رجايي عكس گرفتم. در دوران دفاع مقدس از 11 سردار شهيد همراه برخي از بچه هاي دماوند در منطقه جنوب (نبرد اهواز) عكاسي نمودم كه اين سه عكس از زيباترين عكس هايم است.

  • دوربينتان چه بود؟

در اوايل از دوربين لوبيتل با حلقه فيلم هاي 36 فرمي عكس مي گرفتم. اما بعدها دوربين ياشيكا تهيه نمودم و بيشتر عكس ها را با اين دوربين گرفتم.

  • در گنجينه تان چه تعداد عكس وجود دارد؟

تعداد آنها به بيش از 800 عدد مي رسد.

  • آقاي كريمايي، اكنون چه استفاده اي از اين عكس ها مي شود؟

خودم استفاده ي خاصي نمي كنم و بيشتر عكس ها را به مراكزي از جمله بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاع مقدس به منظور نگهداري و انتشار آنها تحويل داده ام.

  • جنابعالي از شهدا و سرداران معروف جنگ عكس تهيه كرده ايد؟

از شهيدان مجتبي كربلايي مهدي، محسن قاسم درويش، فريدون كريمايي، شهيد
شرف الدين و ... عكس گرفته ام. از شهيد صيادشيرازي كه يكي از سرداران معروف جنگ بوده اند نيز عكاس نموده ام.

  • از عكاسي خاطره اي هم داريد؟

از شهيد احمد كاشاني در حال خواندن نماز عكس گرفتم. شهيد احمد كاشاني در كوه هاي سر به فلك كشيده غرب و هنگام نماز چنان حالت روحاني اي داشت كه با خود گفتم او از شهداست. نمازش كه تمام شد خمپاره صدوبيست در كنار او منفجر شد اما همانند كوه استوار بود و صدمه اي به او وارد نشد. ولي بعد از سه ماه خبر شهادت او را شنيدم.

  • به عنوان آخرين سوال بفرماييد آيا براي عكس ها شناسنامه هم تهيه مي كرديد؟

اگر وقت مي شد تاريخ ، مكان و ساعت آن را مشخص مي كردم. ولي مشخصات بيشتر عكس ها هنوزم در ذهنم هست.

  • سخن آخر

با هر كس از بازماندگان آن دوران كه گفتگو مي كنم چنان از آن روزگارها مي گويد گويي تمام حوادث آن دوران يك رخداد خوشايند بوده است. دهه شصت دهه ي عجيبي بود و تصاويري كه از آن زمان باقيست سير زندگي مردم وفادار به انقلاب را به نسل هاي آينده منتقل مي كند.

* دانشجوي كارشناسي ارشد علوم ارتباطات